Lucky Neko story

Lucky Neko story

Al sinds het prille begin van Applepiepieces (toen nog Applepiepussy) zijn Lucky neko’s in onze webstore verkrijgbaar. De Japanse poesjes zijn gemaakt van porselein en kundig met de hand beschilderd. Elke gelukskat heeft een eigen betekenis zoals liefde, geluk, vriendschap, plezier, bescherming, dank, kracht, vrijheid. Dat maakt, samen met de lieve prijs, het hangertje zo leuk om als cadeautje direct naar iemand te versturen. Het is zoveel meer dan een wenskaart, het is iets wat de ontvanger jaren bij zich kan dragen. Een super lief en welkom cadeau!

JAPAN
Het gelukskatje (招き猫, Maneki Neko) is één van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt Maneki Neko, wat letterlijk ‘wenkende kat’ betekent. Ze hebben vaak hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei omhoog. Over het algemeen betekent de linkerpoot omhoog meer cash, terwijl de rechterpoot omhoog geluk en rijkdom brengt. Hoe hoger het pootje, des te groter het geluk.

LEGENDE
Gelukskatjes zijn meestal van keramiek gemaakt, dragen vaak een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868). Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt.

Er zijn diverse legenden over de herkomst van de Lucky neko, maar dit is onze favoriet: De tempelkat - Een rijke landheer schuilde onder een boom tegen het onweer. De kat van een arme priester lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later werd de boom geraakt door de bliksem. Als dank maakte de landheer de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf werden beelden van hem gemaakt omdat hij de aanstichter van het succes was. En zo ontstonden de ontelbare beeldjes die we nu kennen.

LUCKY NEKO BESTELLEN
De Lucky neko’s bij Applepiepieces zijn allemaal van porselein, hangen aan een lobsterslotje met katoenen koord en een verzilverd Applepiepieces labeltje. Ze zijn stuk voor stuk verpakt met een mooi vormgegeven kaart waarop je uitleg vindt. Bestel jouw gelukskatjes hier.

Bekijk ook even de leuke video, waarin trouwens de legende van ‘de oude vrouw’ wordt uitgelegd.